Het Idee

Hulp bij psychische problemen

Hulp inschakelen is vaak lastig. Laat staan juiste hulp. Lef, tijd, aandacht, kennis, zelfinzicht en zeker ook keuzemogelijkheden zijn nodig om goede zelfzorg toe te passen.

 “Ik twijfelde of ik zo moe was van een lichamelijke ziekte of van een burn-out of de combinatie van beide. Voelde me nutteloos en wilde niet toegeven aan de klachten. Mij werd aangeraden om eens contact op te nemen met Heft. Nerveus ging ik het gesprek in maar na 5 minuten voelde ik me al veilig en gehoord. Na een consult van 1,5 uur kwam ik thuis met een antwoord, veel meer extra inzichten en handvatten. Ik heb me verbaasd over mijn openheid maar het voelde al snel vertrouwd. Janneke en Arianne, dankjewel hiervoor.”

Goede zorg is niet genoeg, eerst is er helderheid nodig

Er is in Nederland gelukkig goede zorg. In onze spreekkamer merken we echter dat mensen vaak hebben gewacht met het inzetten van hulp. Voor veel mensen geldt dat ze niet goed weten waar te beginnen. Ingezette acties stagneren. Of er is een suboptimale verbinding tussen medische en de psychische wereld. Verder zijn mensen in staat om klachten of moeilijkheden te compenseren door IQ, creativiteit, doorzettingsvermogen of gebruik van middelen. Jammer genoeg vaak ten koste van zichzelf. Fysieke en psychische klachten hebben de neiging om elkaar te beïnvloeden. Losse symptomen zijn vaak goed te herkennen en aan te pakken. Interacties zijn een stuk ingewikkelder en maken het moeilijk om een aanspreekpunt te vinden. Vaak omdat er vragen zijn, zoals

  • Wat is er met me aan de hand? Is het lichamelijk, psychisch of beide?
  • Gaat dit vanzelf over?
  • Hebben meer mensen dit?
  • Moet ik mij schamen voor mijn gevoelens?
  • Bestaat hier behandeling voor (medisch, psychisch, anderszins)?
  • Wat houdt behandeling voor mij in? Welke mogelijkheden heb ik?
  • Hoe vind ik een passende behandeling?
  • Hoeveel tijd en geld kost een behandeling?
  • Welke winst mag ik verwachten uit een behandeling? Wat levert het me op?

Wij geloven dat het op zo´n moment helpt om tegelijkertijd met een arts en een psycholoog te kunnen sparren. Je kunt je vragen direct kwijt in het consult en krijgt een gecombineerde medische en psychologische analyse. Dit geeft jou houvast na een periode vol vragen en onzekerheid.

Angst, depressie, paniek, slaapproblemen, stemmingsklachten, onzekerheid, agressie, overbelasting, sociale problemen

Wanneer je onder druk staat val je vaak terug op bestaande, bekende gedragingen. Door het herhalen van gedrag ontstaan patronen. Vaak effectief: Het helpt je, je mannetje te staan. Echter, soms raak je juist verstrikt in je eigen (destructieve) patroon. Gedrag wat eerder leek te helpen, helpt nu maar kort, veel minder of averechts. Er kan onder andere sprake zijn van gevoelens passend bij depressie, angst of overbelasting. Daarnaast kan er sprake zijn van een laag zelfbeeld, vermoeidheid, verminderde mentale capaciteiten en een afnemend sociaal vermogen.

Herken jij je hierin? Zoals gezegd is lef belangrijk voor het nemen van een stap. Wij helpen je graag door het geven van tijdswinst, kennis, inzicht en het bezitten van keuzemogelijkheden. In het consult zetten we onze medische en psychische expertise in evenals onze kennis van de gezondheidszorg.